Chorvátska gastronómia



Chorvátskymi špecialitami sú jedlá na ražni. Piecť sa môže prasiatko i vôl, jahňa, ražniči, čevapčiči, ryby. Ochutnať treba dalmátsky pršut (na vzduchu pomaly vysušená na tenučké plátky nakrájaná šunka), slané sardely, syr vyrábaný na ostrove Pag alebo v Like (kraj), ovčí syr, čerstvý tvaroh s kyslou smotanou, slavónsky kulen (saláma pripravovaná špeciálnym spôsobom). Pri mori sú lákavé rybie špeciality, napríklad dalmátske brodeto (rôzne druhy rýb dusené s koreninami), plody mora na viacero spôsobov, ale aj jedlá z iných druhov mäsa – pašticada (je chutné mladé hovädzie s voňavým korením). Kým prímorská kuchyňa je blízka starej gréckej či talianskej kuchyni, vnútrozemská kuchyňa má prvky, ktoré poznáme aj z maďarskej či slovenskej. Chýrnou špecialitou je morka s mlincami, zvláštnym druhom cestovín. Určite zaujme aj údená šunka či jedlá zo zveriny. Mnoho chorvátskych osláv sa priamo viaže k jedlu a miestnym pochúťkam. Každý sviatok má charakteristické jedlo. Treska sa napríklad pripravuje v predvečer Vianoc, sarma (kapustné závitky s mletým mäsom) na Vianoce a bravčové na Nový rok. K festivalom a slávnostiam sa pripravujú rôzne druhy pečiva, šunka s vajcom a zeleninou sa podáva na Veľkú Noc a hus na deň sv. Martina.

Nápoje

Chorvátske vína majú svetovú povesť, popri kontinentálnych vinárskych oblastiach sú aj vinárske oblasti na ostrovoch v Dalmácii. Vynikajúce červené vína sú najmä z odrôd Teran, Babić, Kaštelet, Merlot, Opolo, Kabernet, Plavac, Dingač a Postup, z bielych je najznámejšia Malvazija, Muškat, Pošip, Pinot a Kujundžuša. Vo vnútrozemí dominuje Ryzlink, Graševina, Burgundac a Traminac. Z páleniek je populárna slivovica a lozovača, Travarica je pálenka, v ktorej sa vylúhovali rozličné voňavé byliny. Dezertnými nápojmi sú Prošek a Maraschino.